Facebook

O nama kroz istoriju

FK Tekstilac - Derventa , Republika Srpska-BiH

Dvadesetih godina dvadesetog  vijeka (1919 godine) u Derventi  je osnovan sportski klub pod imenom Dečko. U vrijeme osnivanja, fudbalska igra nije bila popularna a glavni promoteri  bili su školarci  i  tadašnji  intelektualci.  Na samom  početku  su i trenirali  i  igrali na sadašnjem „Ilmanu“.

Nekoliko godina kasnije formirani su sportski kolektivi pod imenima Dobor, Željezničar, Sloboda  te Građanski  koji  je  osnovan  1930 godine. Građanski  je ostavio najviše traga u fudbalskim zbivanjima do drugog svjetskog rata kada je ugašen. Poznatiji  igrači toga vremena bili su: Rudi Mihalj, Slavko Pudić, Muhamed Mulabegović, Braća Hadžiagić  itd...

Nakon drugog  svjetskog  rata, na  fudbalsku  pozornicu  kročio je  FK Tekstilac. Možda je bilo i drugih imena od kojih se spominje FK Borac (koji je postojao vrlo kratko) pa tek poslije FK Tekstilac  koji  se na fudbalskoj pozornici održao do danas.  Kraći period  (zbog  sponzorstva)  FK Tekstilac  se zvao i GP Rad  Derventa.

Najpopularnije ime  fudbalskog  kluba  na  području  grada  Derventa  je  svakako   „FK Tekstilac“  Derventa.

FK Tekstilac je nosilac razvoja fudbalske igre  i sporta na prostoru opštine Derventa,  te sa dosadašnjim rezultatima kroz različite rangove takmičenja i skoro 100-godišnjim postojanjem  ubraja se  u starije i bolje organizovane  sportske kolektive na Balkanu. Lokacije fudbalskih terena kroz istoriju su mijenjane (Ilman, igralište na mjestu sadašnje kasarne sa nekoliko stotina sjedećih mjesta, sajmište, Stadion FK Tekstilac koji je srušen radi opšteg interesa grada.. ) a FK Tekstilac sada nastupa na stadionu FK Tekstilac koji  je u  okviru sportskog centra grada Derventa.

Popularni „krojači“, kako su ih zvali zbog imena Tekstilac, pored dobrih rezultata iznjedrili su i poznate igrače koji su nastupali za mnoge  klubove  u zemlji  i  izvan granica nase zemlje.

FK Tekstilac , igrači, članovi kluba i uprava su uvijek pošteno ,dostojanstveno i u duhu sportskih normi predstavljali grad i njegove građane na sportskoj pozornici,  što čine i danas. U takmičarskoj sezoni 2013/2014 FK Tekstilac je ubjedljivo osvojio prvo mjestu u okviru druge lige Republike Srpske-grupa zapad i od tada se takmičiu prvoj ligi Republike Srpske. To je i najviši rang takmičenja u dugogodišnjoj i plodnoj istoriji kluba sa Ukrine.


FK Kozara
FK Tekstilac
Dana: 05-03-2016

Prethodna utakmica

FK Tekstilac0
FK Sloboda NG0
Dana: 21-11-2015

Tabela

1.FK Mladost (Velika Obarska)35
2.FK Krupa (Krupa na Vrbasu)32
3.FK Tekstilac (Derventa)28
4.FK Zvijezda 09 (Etno selo Stanišići)27
5.FK Kozara (Gradiška)25
6.FK Sutjeska (Foča)22
7.FK Sloboda (Novi Grad)20
8.FK Leotar (Trebinje)19
9.FK Drina HE (Višegrad)18
10.FK Borac (Šamac)17
11.FK Sloboda (Mrkonjić Grad)12
12.FK Vlasenica11