FK "Tekstilac" Derventa, RS (BiH)


Dvadesetih godina dvadesetog  vijeka (1919. godine) u Derventi  je osnovan sportski klub pod imenom "Dečko". U vrijeme osnivanja, fudbalska igra nije bila popularna, a glavni promoteri bili su školarci i tadašnji intelektualci. Na samom početku su i trenirali i igrali na sadašnjem „Ilmanu“.


Nekoliko godina kasnije formirani su sportski kolektivi pod imenima "Dobor", "Željezničar", "Sloboda", te "Građanski", koji je osnovan  1930 godine.

"Građanski"  je ostavio najviše traga u fudbalskim zbivanjima do Drugog svjetskog rata, kada je ugašen. Poznatiji igrači toga vremena bili su: Rudi Mihalj, Slavko Pudić, Muhamed Mulabegović, Braća Hadžiagić, itd...

Nakon Drugog svjetskog rata, na fudbalsku pozornicu kročio je FK "Tekstilac". Bilo i drugih imena, poput FK "Borac" (koji je postojao vrlo kratko), pa tek poslije FK "Tekstilac", koji se na fudbalskoj pozornici održao do danas. Jedan kraći period (zbog sponzorstva) klub se zvao i "GP Rad" Derventa.

 N ajpopularnije ime  fudbalskog  kluba  na  području  grada  Derventa  je  svakako   „FK Tekstilac“  Derventa.

"Tekstilac" je nosilac razvoja fudbalske igre i sporta na prostoru opštine Derventa,  te sa dosadašnjim rezultatima, kroz različite rangove takmičenja i skoro 100-godišnjim postojanjem, ubraja se  u starije i bolje organizovane sportske kolektive na Balkanu. Lokacije fudbalskih terena kroz istoriju su mijenjane (Ilman, igralište na mjestu sadašnje kasarne sa nekoliko stotina sjedećih mjesta, sajmište, Stadion FK "Tekstilac", koji je srušen radi opšteg interesa grada.. ). FK "Tekstilac" sada nastupa na Gradskom stadionu, koji je u okviru sportskog centra opštine Derventa.

Popularni „krojači“, kako su ih zvali zbog imena "Tekstilac", pored dobrih rezultata iznjedrili su i poznate igrače koji su nastupali za mnoge klubove u zemlji i izvan granica nase zemlje.

Naš fudbalski klub, igrači, članovi kluba i uprava, uvijek su pošteno, dostojanstveno i u duhu sportskih normi predstavljali grad i njegove građane na sportskoj pozornici, što čine i danas.

U takmičarskoj sezoni 2013/2014 FK Tekstilac je ubjedljivo osvojio prvo mjestu u okviru druge lige  Republike Srpske (grupa zapad) i od tada se takmičiu prvoj ligi Republike Srpske. To je i najviši rang  takmičenja u dugogodišnjoj i plodnoj istoriji kluba sa Ukrine. Takođe, u tom periodu, postigao je veliki uspjeh plasmanom u polufinale Republike Srpske, kao jedina drugoligaška ekipa.

U debitantskoj sezoni 2014/15 Prve lige Republike Srpske "Tekstilac" postiže fenomenalan rezultati i osvaja četvrto mjesto, sa istim brojem bodova kao "Kozara" iz Gradiške.

FK "Tekstilac" nastavlja napredovanje i u drugoj prvoligaškoj sezoni u nizu, a nakon odigrana 32. kola u sezoni 2015/16 osvaja treću poziciju i postiže najbolji plasman u ovom rangu takmičenja, iza novog premijerligaša "Krupe" i "Mladosti" iz Velike Obarske.

U trećoj prvoligaškoj sezoni 2016/17 naš klub se, kao i prethodne sezone, nakon regularnog dijela takmičenja plasirao među šest najboljih ekipa, da bi na kraju zauzeo šesto mjesto na tabeli. Prvak Republike Srpske postao je banjalučki "Borac".

Četvrtu sezonu, 2017/18 "Tekstilac je okončao je na petom mjestu sa 39 osvojenih bodoba, dok je prvak RS postala "Zvijezda 09".